Close

Zone Dieten är väldigt populärt i USA och många Engelskspråkiga länder. Idéen bakom Zone är att man skall äta allsidigt, undvika stärkelserika födovaror och anpassa mängden mat efter den kroppstorlek man vill uppnå.

Detta gör man genom att mäta och väga sig och får då en rekommendation på hur många Blocks man skall äta på en dag. Antal blocks beror också på aktivitetsnivå, det vill säga hur mycket du rör dig och om du vill gå upp eller ned i vikt. 

Ett exempel kan vara att en vuxen man rekommenderas att äta 4 blocks per måltid av fett, kolhydrater och protein. Ett Block representerar en viss mängd (antal gram) av en viss matvara.  Man väger då sin mat och lagar vad man vill. Självklart finns det färdiga recept om man saknar inspiration. 

Fördelen med Zone är att den gör det väldigt enkelt att uppnå den vikt man vill ha, med den energinivå man önskar. Man skall inte vara hungrig när man går på Zone. Nackdelen är att den är lite omständig i början.

Zone passar dessutom väldigt bra ihop med Paleo. Äter man Paleo finns det ju ingen rekommendation på mängden mat man skall äta och när, utan bara vad för slags mat man skall äta. Vill man gå ned eller bibehålla sin vikt passar det bra att jobba med Zones rekommendationer för att ta det det till nästa steg. 

Mer läsning om ämnet - Dr Barry sears

16720748-abstract-word-cloud-for-zone-diet-with-related-tags-and-terms.jpg