Close

Filosofin med Paleo är att "du skall må lika bra av maten som du stoppar i dig, som efter att du ätit den."

Detta var ett av våra problem, vi älskar bägge mat och vi älskar båda att laga god mat. Hade inga problem med att äta maten vi lagat eller köpte, men som oftast hamnade vi bägge i soffan efteråt och var helt utslagna, trötta, dästa och allt för mätta. Ett av problemen var också att vi lät blodsockret sjunka allt för mycket mellan måltiderna, vilket till stor del berodde på att vi åt fel, vilket orsakade "trötthet" som ledde till att man, främst på vardagarna, allt för ofta köpte snabbmat för att man var för "hungrig" för att orka laga mat hemma, trotts att detta är en av våra stora passioner. 

Första gången Nils började prata om Paleo med mig var min tanke, "NEJ, jag skall INTE gå med på någon diet, det gör jag bara inte." "Hur skall jag klara mig utan bröd, fil, pasta och alkohol...??" "Fy, vilket tråkigt liv" 
Men, ju mer tiden gick och vi började läsa på om Paleo, samt att vi startade att aktivt träna CrossFit så började polletten trilla ner och vi kunde börja förstå nyttan i Paleo och inse att

Paleo är ingen diet, det är en livsstil!

Paleo handlar om, att du helt enkelt försöker undvika så mycket processad/halvfabrikerad mat och kemiskt konstgjorda produkter som möjligt. En ”diet” är oftast till för att du skall gå ned i vikt och minska kroppsfett. Med en paleolitisk kosthållning är detta bara en bonus, där huvudfokuset är bättre hälsa och välmående. 

Det är också en otroligt kul utmaning att börja göra en annan typ av mat. Hitta det bästa lokal producerade produkterna samt äta efter säsong.

Så vad skall man då äta och vad skall man undvika.

Det första jag vill säga är att detta är väldigt personligt, man måste själv hitta vad som passar ens liv för att få en hållbar situation. Vi har kommit fram till att Paleo är rätt för oss, detta är våra riktlinjer.

Vi väljer att äta "riktig mat", vi väljer mat som har fått växa/äta naturligt. Kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, örter, bär och frukt (i mindre mängd) nyttiga oljor/fetter(olivolja, kokosolja, ghee) nötter och frön.
 
Detta har gjort en så stor skillnad i vårt liv. Inte bara för att vi tappat i vikt utan också i vårt välmående. Jag somnar inte längre så snart jag sätter mig i soffan, utan nu är min sömn hänvisad till nätterna där jag nu kan få en full natts sömn och vaknar upp utvilad. Vi har fått en annan kraft och ork i vår vardag. 
 
Testa i 30 dagar och se hur du mår, ge det en ärlig chans (inga cheat days under dessa 30 dagar) och jag kan garantera att du kommer märka skillnad!

Detta är ingen diet, det är en livsstil - Vi äter så mycket vi behöver för att behålla vår styrka, energi, aktivitets nivå och en hälsosam vikt. Vi siktar mot en välbalanserad näring, så vi äter djur och en stor mängd växter.  
Äta så här hjälper oss att se, känna, leva och prestera vårt bästa, och reducera risker för olika livsstils relaterade sjukdomar och åkommor. -Whole9Life

Detta är saker vi vill undvika:
- inget spannmål - the gluten manifesto - whole9life,
Three Hidden Ways Wheat Makes you Fat - Dr Mark Hyman
- inga mjölkprodukter - the dairy manifesto - whole9life
- inget socker - the sugar manifesto - whole9life
- inga legymer - the legume manifesto - whole9life
- ingen alkohol - the alcohol manifesto - whole9life

Som ni ser har vi hänvisat en hel massa till Whole9life, man behöver inte uppfinna hjulet igen. Här finns bra förklaringar och riktlinjer. Mera lästipps i ämnet PALEO- Robb Wolf

Vi är inga doktorer eller mat specialister och utger oss inte för att vara några experter i ämnet. Men, vi vet vilken skillnad det har gjort för oss och vilket stort steg detta har fört oss mot ett "Enklare Liv".

Här kan ni få lite inspiration för er Paleo mat:

Frukost/Lunch:                                                                          

Lunch/Middag

Tillbehör                                                                         

Efterrätter/Snacks