Close

ChokladChili

Posted on by Johanna

6-8 pers
Förberedelser - 20 min
Tillagning - på spis 2-3 tim/Crock Pot - lågvärme 7-8 tim

Ingredienser:
2 msk kokosolja/Ghee
2 gullökar - hackade (ca 2 koppar)
4 vitlöksklyftor, pressade
1 kg nötkött (Fransyska/högrev) - skuret i tärningar 1-2 cm 
1 tsk oregano torkad
2 msk chili pulver
2 msk mald kummin (alltid bäst att köpa hel och mortla/mala själv)
1 1/2 msk osötad kakao pulver
1 tsk (demeter) grönsaksbuljong alt någon form av allspice  - här använder vi oss av en grönsaksbuljong utan tillsatser och jäst, vi köper detta i hälsokostbutiker.
1 tsk salt
Tomatpuré på burk alt. tub (170 gr) 
1 burk hela tomater(ca 400 gr) - rostade tomater ger i mitt tycke bäst resultat, men inte alltid lätta att få tag i
4 dl köttbuljong (1-2 dl om tillagning i Crock Pot ev. inte alls)
2,5 dl vatten (behövs inte om du lagar i Crock Pot)

Värm en stor gryta och tillsätt lite av kokosoljan, börja steka köttet i omgångar. Viktigt att köttet får en bra stekyta runt om. Lägg i en skål.
Värme medium - Tillsätt mer olja när den har smält lägg i löken och låt steka tills den är genomskinlig, Tillsätt vitlöken och låt den gå med i ca 30 sek för att få fram smaken, tillsätt köttet och blanda om.

Blanda i en skål - Krossa den torkade oreganon i handen för att få fram smakerna, blanda tillsammans med chilin, kummin, kakao, grönsaksbuljongen och salt. Tillsätt kryddorna i grytan och rör om väl. Tillsätt tomatpurén och blanda väl låt steka samman i ca 2-4 min.

Tillsätt tomaterna, köttbuljogen och vattnet, blanda och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan sjuda i 2-3 timmar, utan lock.

Crock Pot
Jag brukar laga denna chili i vår CrockPot och då lägger jag ner alla ingredienser råa rätt ner i grytan(allt utan kokosoljan som då inte behövs), ställa in på lågvärme i 8 timmar. Jag steker inte köttet innan då jag vill att köttet skall falla "sönder" och inte som i en kött gryta då man fortfarande vill ha hela köttbitar.
Att tänka på vid tillagning i CrockPot är att vätskan inte försvinner/ångar bort, så hoppa vattnet och tillsätt enbart 1 dl (max 2 dl) köttbuljong. 

Servering - lägg färsk spenat i botten av en skål och sedan chilin och lite hackad lök på toppen.

Enjoy