Close

Brödsugen?

Posted on by Nils Wirell

Häromdagen var jag sugen på en macka. Hade varit gott med lite rostat bröd, ett par skivor ost och lite smör. Nu är det ju inte super-paleo något av det. Så tänkte se om man kunde anpassa sig lite.

Personligen har jag inte något mot att äta lite ost i bland och smör för den delen med. Det funkar bra i kroppen tillskillnad från de flesta andra mjölkprodukter. Älskar bröd, men om jag äter det, speciellt vitt bröd har jag en tendens att bli uppsvullen i magen. Läste om ett bröd gjort på Matbananer och tänkte att jag skulle dela med mig av det till er. 

Plantains eller matbananer ser ut som bananer, men är väl mer att likställa med potatis. De går inte att äta rå utan måste tillagas. De används i många länder, främst i Syd-och Mellan Amerika istället för potatis eller ris. Här kommer iallafall ett recept på ett superlätt Paleo Plantain (Matbanan) bröd.  Obs, du kan inte skala en Plaintain som en banan. Enklast är att göra det med kniv. Finns bra videor på Youtube för detta.

Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra en form med löstagbar botten. Cirka 20 cm i diameter.
Mixa en halv plantain (gärna grön) med 3 ägg och en nypa salt tills smeten blir slät. Jag brukar dubbla satsen. Det är enklare att inte behöva spara en halv Plantain. 
Krydda gärna med ex. Rosmarin.
Grädda i 18-20 minuter eller tills brödet har fått färg. 
Låt brödet svalna på ett galler. 
Ät :) 

Det fungerar jättebra att rosta brödet med. Observera det är inget mjöl i detta. Vill ni ha ett mera brödigt bröd så återkommer vi med ett annat förslag där man använder Tapioca mjöl.