Close

Paleo - Barn - Träning - det så kallade livspusslet

Posted on by Nils Wirell

Att få barn är en större händelse än vad man tror. Vissa tycker det är det mest fantastiska som har hänt. Vissa blir förvånade om hur stor omställning det kräver i livet. Vissa blir överväldigade. Sannolikheten att man har haft alla dessa känslor är ganska stor tror jag. 

Detta är ju inget nytt. Människor har ju fått barn förut. Även om man själv, naturligtvis är övertygad om att man har totalt unika förutsättningar och att ens eget barn inte på något sätt liknar någon annans. De största omställningarna under de första tre månaderna för mig har varit.

Hantera sömnbristen - Sover ganska bra, men ryckigt. Blir ju lätt väckt flera gånger per natt. Ingenting mot hur mammor har det, men ...

Hantera tidsbristen - Mellan barn, jobb, fru och hund så blir det inte så mycket tid över till annat. Det har nog varit den största insikten för mig. Jag måste plötsligt bli fruktansvärt effektiv. Planering och rutiner är sådant som jag tidigare tyckt varit jättetråkigt, men nu blir det plötsligt nödvändigt. Annars hinner man inte med något alls. 

Hantera maten - När jag sover dåligt blir jag grinig och sugen på sötsaker. Det är min "vice" och något jag jobbar på. Tycker jag har klarat det ok. Men det blir lättare att äta en glass eller vad det nu är. Om frun äter en glass eller tre gör inte så mycket när man ammar. Förstår vad folk menar med sympatigravida. Att laga Paleo tar längre tid. Så det måste planeras in och skapas rutiner för även det.

Hantera träningen - Att ha gått i från att kunna träna ungefär när man vill, till att plötsligt inte kunna träna annat än på lunch är en stor omställning. På morgonen skall man skjutsa hund till hunddagis och ta sig till jobbet, på kvällen vill man gärna ta sig hem och umgås med sitt barn innan de somnar. Sen blir det tidig läggdags innan allt börjar om igen. 

Nu känner vi att vi börjar landa. Då kan titta framåt och planera mer. Det känns väldigt skönt. 

Hur känns det för andra småbarnsföräldrar där ute?