Close

Mat och gravid

Posted on by Johanna

Idag vaknade vi till denna "nyheten" på TV.

Nyttig mat minskar risk för tidig födelse

Så glad att man börjar ta upp detta ämnet om kost och graviditet. 
Det är så många par, precis som vi, som kämpar/kämpat med att bli gravida eller som i vårt fall att få behålla sina barn.
Nu säger jag inte att det alltid bara är kosten som det hänger på, men för oss är jag säker på att detta var fallet. Efter att vi försökt i 7 år och haft 6 missfall så fick vi av en god vän tillgång till boken "Spis dig Gravid" skriven av dietisten Charlotte Hartvig och gynekologen Bjarne Stigsby.
Vet att jag skrivit om denna bok tidigare, men tycker att det är ett intressant ämne.

Dietisten Charlotte Hartvig och gynekologen Bjarne Stigsby skriver om att man kan hjälpa kroppen med att bli gravid genom att äta rätt mat. Kort sammanfattning - ta bort den mat som ökar kroppens produktion av hormonet, insulin. För stor mängd av insulin påverkar äggstockarna negativt och minskar fertiliteten. I deras forskning har de kommit fram till att var sjunde kvinna har så höga insulin värden att det är den direkta orsaken till att de har problem med att bli gravida. 
Deras råd är att lägga om kosten och följa LCHF.

Samtidigt som vi läste denna boken så började vi träna CrossFit och fick då också upp ögonen för Paleo kosten och vi la om vår kost och insåg att vi mådde som bäst då vi höll oss strikt Paleo.
ca 6 månader efter vår start av Paleo och träning gick vi in i vårt 3'dje IVF försök.
Som vanligt blev vi gravida...och det var 9 månaders väntan på att "något skulle gå fel". Men, inget hände och vi fick vårt efterlängtade barn!!

Så vad skall man tro?
Vi är övertygade om att det är kosten som gjort skillnaden!

Nu har jag blivit rekommenderat en ny bok. "Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker" skriven av Ann Fernholm

 I boken granskar journalisten Ann Fernholm de kostråd vi har fått och går igenom hur socker och snabba kolhydrater påverkar våra kroppar.

Ser fram emot att läsa denna.