Close

Yucca Mjöl

Posted on by Johanna

Ni som har läst våra recept ser att vi använder oss ganska ofta av Yucca mjöl i bakning etc. 
Vi upptäckte detta mjöl när vi var i Berlin och besökte Paleo restaurangen Sauvage 
och det första vi fick in var en korg med bröd, ljust och luftigt bröd...gissa om vi blev överraskade :-) detta var precis i början av vårt Paleo liv och då man fortsatt längtade efter vissa saker, så som bröd, pajer etc.

Vi beställer mjölet via - latinprodukter.se

Men vad är då Yucca mjöl, vart kommer det ifrån?

Yucca mjöl görs av Kassavaroten.

Kassavarot

Kassavarot

Latin: Manihot esculenta
Engelska: cassava, mandioc, manihot, manicot, yuca, tapioca

Kassava är en 2 meter hög buskartad ört, med handflikiga blad och små gula och lila blommor. Härstammar från Sydamerika, men är spridd till alla tropiska delar av jorden t.ex. Afrika och utgör där en viktig basföda. Växten ger god avkastning och tål torka väl. Planteras genom att man sätter en grenbit i marken, vilket har den fördelen i fattiga länder att man inte äter upp utsädet. Varje planta utvecklar ett stort antal 3-6 dm långa rotknölar som var och en kan väga 5-10 kg. Rötterna är rödbruna utvändigt och gulvita innuti. Rötterna är kolhydratrika.

HÄLSA: 
Rötterna innehåller giftig blåsyra och måste därför torkas, kokas, rostas eller lakas ur. Giftet försvinner efter några månaders lagring, men kan också urlakas i vatten tidigare.

ANVÄNDNING
Av kassava gör man tapiokagryn och tapiokamjöl även benämnt kassavagryn, respektive kassavamjöl. Kassava äts som potatis. Bladen kan ätas som spenat.

EGENSKAPER:   
Anti-inflammatorisk, som kan vara till nytta för artrit, benskörhet och andra inflammatoriska tillstånd. Den innehåller steroid saponiner, kalcium, kalium, järn, mangan, koppar, fosfor, vitamin A, C och B-komplex. Yucca rot har visat sig minska smärta och öka rörligheten genom produktionen av naturliga steroider i kroppen. Yucca rot hjälper också matsmältningen och är en lever, blod och matsmältningssystemet detoxifier. Det är till hjälp för allergier, astma, hudproblem, kroppslukt, och stress.

Yucca/Kassava roten får allt större uppmärksamhet bland hundägare för dess framgång vid behandling av artrit, höftledsdysplasi och andra degenerativa ben och ledsjukdomar

Mjölet påminner om potatismjöl i sin konsistens.
 
PALEO:
Detta mjölet är en "grå zon" i Paleo världen, detta då roten är giftig då den är rå och måste tillredas innan användning. 
Vi har valt att använda oss av det...men det är upp till var och en.