Close

Årets semester

Posted on by Johanna

Nu har vi haft 3 veckors "semester" eller som vanligt har vi jobbat en del...men det viktigaste är att vi har bägge varit borta från kontoret och fått njuta av fint väder, salta bad samt lite surf.
Då gör det inte så mycket att datorn är med och man får sitta ett par timmar på förmiddagen med lite mail när man kan göra detta vid vattnet eller vid stugan och morgon kaffet är med :-)  

Vi valde i år att ta en tidig semester, då som vi berättade i förra veckan blivit med barn igen, och jag har behövt få lugn och ro runt mig. Tror att stress är en av de orsakerna som gjort att jag tidigare fått missfall...jag är dålig på att hantera stress. Jag tror inte att det syns på mig när jag är stressad, utan jag bär det inombords. Så att hålla nere mina kortisol värden är nu min top prioritering.
 
Alla som känner mig vet att jag utan mitt kaffe på morgonen, inte är kul att vara omkring. Men det jag har gjort är att de sista året gått från 1 kanna kaffe till 1, max 2 koppar på morgonen...vilket fungerar bra och jag kan då hålla nere kortisolet till en lämplig nivå och startar inte med att sätta min kropp i högvarv innan dagen knappt har startat. Andra förändringar jag har gjort är att jag håller koll på mina sängtider. Låter säkert väldigt tråkigt för de flesta, men det har fungerat bra för mig. Jag försöker att vara i säng vid 22.00 och vaknar upp runt 6.00, då får jag mina 8 timmar och genom att försöka hålla mig till samma rutiner varje dag får jag en mer lugn omgivning och jag kan hålla min stressnivå på en bra nivå.
 
Nu, det senaste 15 veckorna har jag haft svårt att överhuvudtaget hålla mig vaken :-)
så snart jag kommit hem från jobbet har jag hamnat i soffan och sovit ett par timmar för att sedan släpa mig till sängen och sova lite mera...helt otroligt.
Jag känner dock nu att jag börjar komma över denna "värsta" perioden och börjar få energi igen och vill nu börja/orka göra saker.
Till alla er kvinnor som är eller snart blir gravida, TÄNK PÅ ER SJÄLVA, det är OK att gå och lägga sig och sova, din kropp behöver detta! det kan vara jobbigt om man inte vill berätta för sin omgivning att man är gravid och få förståelse för att man är trött...för det är man de första 13-15 veckorna...och inte så konstigt, fostret du bär på utvecklar alla sina organ och växer enormt de första veckorna, resten av tiden skall det växa till sig och bli 100% färdig utvecklad. Men tänk på alla hormoner etc som skall till för att din kropp skall kunna förbereda och hantera allt detta.
I vecka 15, som jag är i nu, växer fostret från 7 cm till 14 cm...dubbelt så stor på 7 dagar.

Men, nog om detta :-)
Vi har en stuga i Hvide Sande, Danmark där vi spenderade årets semester.
3 veckor med sand, salt vatten, sol, vind och surf, god och grillad mat.
Måste säga att Danmark och deras matkultur har kommit så mycket längre än oss i Sverige. Det  är så mycket lättare att få tag i bra råvaror och närproducerat. 
Bara i Hvide Sande har vi en slaktare som förutom att han har när producerat kött, gör sina egna korvar, leverpastejer och gjort sitt eget recepthäfte med Paleorecept :-)
Där finns också 4 olika fiskbutiker som har nyfångad fisk från Hvide Sandes egna fiskare.
Sedan finns det ett flertal gårdar runt Ringköpingsfjorden som har gårdsbutiker, allt fån kött/grönsaker och fruktodlingar. Finns till och med en en whisky producent...kanske inte så Paleo, men närproducerat och mycket god :-)