Close

Paleo för folk som tränar mycket

Posted on by Nils Wirell

"There is not enough chicken and vegetables in the world if you train hard" hörde jag på en Podcast ganska nyligen och det stämmer. Paleo under en 30 dagars challenge är väldigt fokuserad på att man skall gå ner i vikt, Paleo om man tränar väldigt mycket är en helt annan sak. 

Många tror ju att Paleo innebär att man äter bra kött och grönsaker. Alla som har provat att göra detta och sen tränat något med intensiv aktivitet som Crossfit inser ju att energin tar slut ganska snabbt. Även om man laddar kroppen med triglycerider (fet) så krävs det bränsle för relativt kort, högintensiv aktivitet. Här är ju kolhydrater riktigt bra. Vidare så hinner inte kolhydraterna omvandlas till fet om man äter dem direkt efter träning. Tvärtom så hjälper en bra avvägd talrik med kolhydrater (rotsaker, frukt, grönsaker, sötpotatis eller annat) och protein till med återhämtningen om man kombinerar detta med nyttigt fett. 

Nyckeln här är ju att lyssna på din kropp. Känner du dig trött och "låg" snabbt så har du antagligen ätit för lite kolhydrater och då skall du fylla på. Tränar du å andra sidan, men går ändå inte ner i vikt (Om det är det du vill) så bör du äta mindre stärkelserika kolhydrat.  

Lathunden är: Tränar du lite mindre och vill gå ned i vikt - ät lite stärkelserika kolhydrater under 30 dagar och se hur du mår och om du går ned i vikt. 

Tränar du mer, över 3-4 gånger i veckan så skall du se till att äta mer stärkelserika kolhydrater efter träning för att snabba på återhämtningen. Går du upp i vikt/kroppsfett äter du för mycket kolhydrater.

Carbs-Inigo-Montoya.jpg