Close

Självdisciplin - motstå suget

Posted on by Nils Wirell

Läste dagstidningen i dag och givetvis när det börjar bli bra väder är det någon artikel om: "Gå ned 8 kilo på en månad". TV-shop stod på där hemma innan jag gick till jobbet: "Få fantastiska abs på 4 minuter". Det finns väldigt många quick fixar för allting. Vi får ju mer och mer ett samhälle där vi kan göra allt hemifrån. Allt som är tråkigt, kan vi outsourca. I slutändan undrar jag bara, varför? Vad ska vi göra med all den extra tiden. Jag förstår barnfamlijer och andra som inte får tiden att gå ihop. Men tror samtidigt att det är många som har pengarna att köpa dessa tjänster, men som bara köper sig mer tid att göra vad?

sticker_self_discipline.jpg

En annan sak som jag är ambivalent över är Elcyklar. På ett sätt är det ju fantastiskt, om flera personer använder dessa får vi mindre bilar på vägarna och de flesta får lite motion också. Men samtidigt är ju grundidén med en cykel att få motion, kanske även svettas lite. Vårt moderna liv blir ju mer och mer bekvämlighetsinriktat. Vi klagar på att vi inte har tid. Vi är så stressade. Men varför? Jag slår vad om att de flesta personer, om man skulle självransaka sig själv, så skulle man komma fram till att man ser alldeles för mycket TV. 

Men det var inte det som jag hade tänkt skriva om. Många frågar oss när det gäller Paleo om det inte är jobbigt? Får ni inte sug på Pasta? Vill ni inte dricka vin i bland? Äta chockladkaka och bullar är väl gott? Vore det inte gott med fredagsmys där man svullar med smågodis, chips och kanske en pizza?

Visst. Det finns dagar det verkligen suger i en att äta allt detta. Man vi vet att om vi gör det så kommer vi att må fysiskt dåligt. Den Amerikanska författaren Tim Ferris skriver i sin bok "The 4 hour Body" att han har cheat dagar, när han äter vad som helst. Hans argument är att detta skulle hjälpa viktnedgången, för att det lurar kroppen. Men samtidigt säger han, att efter så mår han så dåligt av att ha ätit all denna "dåliga" mat så att han inte upprepar det på ett tag. Jag tror inte på cheatdagar, utan det är bättre att hålla sig strikt hela tiden. Men om du inte känner att det funkar, kan du kanske ta en dag när du verkligen svullar. Jag garanterar att du kommer att må svindåligt, din träning kommer att gå sämre. Du kommer att sova sämre. Kort sagt. Det kommer inte att vara en bra dag. 

Vi har armband på där det står Self Discipline. På baksidan står det Cheatday. Men om du verkligen vill göra något åt dig själv, känner jag att Self Discipline är den enda vägen. 

Därmed Slut på Fredagsfilosofin :)