Close

Mjölksyra har ett onödigt dåligt rykte

Posted on by Nils Wirell

OBS, lite nördvarning här. Men om ni vill lära er mer om Mjölksyra så läs vidare.

Matrix.jpg

Det är ganska intressant att se hur vissa saker lever vidare under så lång tid. Mjölksyra har under väldigt lång tid ansetts som en slagprodukt som producerats under intensiv träning och gör att man snabbt blir trött. Vissa anser också att höga halter av mjölksyra orsakar träningsvärk. Detta är ett arv från 1920-talet när den Brittiska fysiologen och Nobelprisvinnaren Archibald V. Hill gjorde experiment där han flexade Grodors ben till muskulär utmattning och noterade att halten av mjöksyra ökade när man närmade sig muskulär utmattning. Hans slutsats var därför att mjölksyra gjorde att man blev trött så snabbt vid högintensiv träning.

Det har visat sig senare att detta inte stämmer. Mjölksyra är faktiskt ett bränsle för kroppen. Men om inte Mjölksyran är boven, vad är det då som gör att man får den där "brännande" känslan i kroppen vid intensiv ansträngning? 

För att förstå det måste man ha koll på kroppens pH värde. Normalt pH värde i kroppen är cirka 7.4, det vill säga lite basiskt. Går det under 7 så betyder det mera surt. 2-3 minuter av maxeffort träning kan sänka pH värdet till 6.8, vilket är väldigt mycket Men om det inte är mjölksyra som är boven, vad är det då som händer?

Detta beror på kroppens bränsle vid hög ansträngning: Glykogen och Glukos. Glykogen lagras inne i musklerna och kan snabbt omvandlas till energi. Men det finns ganska lite av det. Glukos, en kolhydrat som lagras i levern och transporteras i blodomloppet, tar över när Glykogenet inte räcker till. När Glykogen omvandlas till energi så avger det en enhet Väte. Glukos avger två enheter Väte när det bryts ner. Vätet sänker pH i kroppen och gör att att du får den "brännande" känslan i musklerna. Mjölksyran används faktiskt för att binda upp det extra Vätet och transportera bort ur kroppen för att där igenom undvika de potentiellt negativa konsekvenserna som ett kraftigt sänkt pH skulle ha på kroppen. 

Tänk på det nästa gång ni tränar Crossfit, om ni inte har något bättre att tänka på.