Close

Nu är det Lördag. Vet ni varför man äter Lördagsgodis i Sverige?

Posted on by Nils Wirell

I Sverige på 1940-talet hade 99 procent av befolkningen karies. Kort sagt det var sämre ställt med tandhälsan än idag. Barn hade börjat få egna fickpengar, vilket gjorde det svårt att förbjuda godisätande. Regeringen ville starta folktandvården, men det skulle bli så dyrt så man var tvungen att göra experiment som visade varför detta var nödvändigt. Vipeholm var en anstalt, för det man då kallade idioter. Idag skulle man kalla det multihandikappade. Här hade man iallafall tillgång till människor där man kunde reglera exakt vad de åt. Patienterna fick äts en specialutvecklad kola som var gjord för att fastna på tänderna. Kontrolgruppen fick bara äta detta en gång i veckan. Man kom fram till att, äta en större mängd godis en gång i veckan var bättre än att äta lite godis varje dag. Så var begreppet "Lördagsgodis" fött. Så regeringen och tandläkarnäringen har indirekt sponsrat vår godisätande i Sverige.

Transient