Close

Stå mot sötsuget

Posted on by Nils Wirell

Måste erkänna. Min största last är socker. Jag älskar(de) socker i alla dess former. Främst kakor. Kakor är en stor last för mig. Choklad, Tosca, i princip vad som helst med socker i. När man äter Paleo talar många om att man sover bättre och att man får mer energi. Min största vinst från Paleo är att mitt sötsug har totalt försvunnit. Äter jag bra och håller mig från Bröd, Stärkelse och Mjölkprodukter så försvinner mitt sötsug totalt. Undrar varför? Är socker så beroende framkallande? Eller triggar sockret någon del av systemet som gör att allt flippar ur balans?

Undersökningen fortsätter.... 

Om du har svårt att hålla dig från att äta något sött och tycker att du förtjänar en Paleo treat  tänkte jag ge dig lite tips på hur du kan motstå suget. Det främsta tipset är dock om du gör en 30 dagars challenge att bita ihop. De första 3 dagarna är jobbigast. Sen går det av farten. Du måste behandla ditt sockerberoende på samma sätt andra former av beroende. Du får socker abstinens och det är inte så roligt. Här kommer några tips för att göra övergången enklare.

1. Ät något med Protein. Protein stabiliserar blodsockerfallet som oftast är anledningen till sötsuget.

2. Ät något med Fett. Ta en bit mandelsmör eller kanske en avocado. Dessa har dock rätt mycket kalorier i sig så ta helst inte mer än en sked av mandelsmör eller en hel/halv avocado.

3. Ta lite bär med kokosmjölk. 

4. Ta en ruta eller två med mörk choklad (70%+)

5. Borsta tänderna

6. Om du vill ha något "sött" ät en Paleo pannkaka till frukost. Inte idealiskt, men du hinner bränna av det mesta under dagen.

7. Ha inte så dåligt samvete om du missar. Försök bara undvika att göra det igen.