Close

Sverige har mest glutenintoleranta i världen

Posted on by Nils Wirell

I TV4s nyhetsmorgon i dag 10 Oktober, pratade man om att Glutenintolerans är en "tickande bomb". Sverige har störst procentuellt antal glutenintoleranta i Europa, kanske i världen. Det är som alla andra saker, inte något som har en enkel förklaring. Men en av teorierna är att mängden tillsatt mjöl ökades kraftigt i välling och gröt på 1970 och 1980-talet och detta gör att det finns en stor mängd Glutenintoleranta i 30 års-åldern i dag.

Det är också vid den här tiden som många av oss som växte upp åt Skogaholmslimpor och andra industritillverkade bröd. Vid den tidspunkten tillsatte man extra gluten i brödet för att det skulle bli extra luftigt och det påverkar oss i dag. Det är lite skrämmande att se effekterna av detta nu.

Vi som står inför att få vårt första barn ställer oss frågande till om man skall ge barnet gröt och välling om det inte är egentillverkat. Det låter väl kanske nördigt, men faktum är att människor med Nordisk härkomst har genetiskt lättare att utveckla glutenintolerans än många andra ställen. De människor som man träffar som har Glutenintolerans har ett livslångt handikapp och som det inte finns någon medicin mot. Det är ju inte något man vill utsätta sitt barn för. Eller har jag fel?

Comments 2